Szent István téri víztorony

Szép kialakítású pihenőpark és egy ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatót a Szent István téren. Az 1004,8 m3 víz befogadására alkalmas tornyot Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel és mindmáig eredeti funkcióját szolgálja. Teljes egészében vasbetonból építették meg, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Anna Fürdő

Fehér falú, keleties hatásokat tükröző, eklektikus épület a Tisza Lajos körút mentén. Steinhardt Antal és Lang Adolf tervei szerint, 1896-ban építették. Eredetileg városi közfürdőként működött. Nevét a mellette található, 1927-ben fúrt kútról illetve annak vizéről nyerte. A gyógyhatású vizet először palackozó vállalkozó, Patzauer Dezső lányát hívták Annának, az ő emlékét őrzi a fürdő. A víz ivókúraként az emésztőszervi bántalmakra alkalmazható, a szegediek rendszeresen viszik haza az Anna-kúttól. A fürdőben gyógykezelések, wellness szolgáltatások várják a vendégeket, a kikapcsolódásra minden hétköznapon éjszakai fürdőzés keretében is lehetőség nyílik.

Napfényfürdő Aquapolis

A négyévszakos víziváros 4400 m2 vízfelülettel, Európa leghosszabb, éves üzemelésű vízicsúszdájával várja vendégeit. A fürdőkomplexumban minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát. A 2010-ben megnyílt létesítmény legattraktívabb elemei a lifttel megközelíthető, 30 méter magas toronyból induló 223 és 272 m hosszú, zárt óriáscsúszdák. 13 csúszda összesen 1000 méter hosszan biztosítja a csúszás örömét a kalandkedvelőknek. A kültéri wellness medence, a sodrófolyosók, pezsgőágyak, zuhatagok felejthetetlen szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak. A pihenésre és regenerálódásra vágyók a fürdő csendes wellness részlegében találnak ideális körülményeket: élmény- és pezsgőmedencék, masszázskezelések, finn szauna, infraszauna, római gőzkabin, sókamra, aromakabin és kültéri rönkszauna áll a vendégek rendelkezésére.

Mátyás király tér

Hunyadi Mátyás egyik kedvenc városa volt Szeged. Innen indult csapataival 1456-ban a Kapisztrán Szent János Nándorfehérvár felé, hogy Mátyás édesapját, Hunyadi Jánost megsegítse a török elleni harcban. Felbukkanása döntő érv volt a törökök számára, amely az elvonulás mellett szólt, és Szeged volt az a város, ahol két évvel később Mátyást királynak jelölték a rendek. Szeged egyik legidősebb, legrejtélyesebb épülete található a téren, az alsóvárosi Havas boldogasszony Templom, amely ma az Alsóvárosi Ferences Plébánia nevet viseli. A ferences szerzetesek még a XV. században érkeztek Julian Cesarini kíséretével. A legenda szerint a várból a Szent Péter-templomba költöztek, amely olyan romos volt, hogy a tetején besütött a holdvilág. Igaz, hogy ez a templom valóban létezett-e, nem tudni – mondja az idegenvezető, de ha állt ilyen templom, akkor feltehetőleg a Szentháromság utca és a Szent Ferenc utca környékén, a mostani Karolina-iskola helyén lehetett. Nemcsak templom, hanem kórház is volt, és a johannita nővérek működtették korábban. A ferencesek a romos templom helyett egy új templomot kezdtek el építeni, a Havas boldogasszony Templomot és a kolostort. Innen terjedt el egyébként a fűszerpaprika, korabeli nevén a törökbors is Magyarország szerte.

Szent István tér

A belváros rehabilitációjának egyik leglátványosabb része volt a Szent István tér 2006-ban befejezett teljes körű felújítása. Az elhanyagolt ócskapiac rendezetlen, rossz állagú építményei helyén ma egy tágas, gondozott pihenő- és emlékpark található. Meghatározó középpontja a közel 110 éve folyamatosan működő Víztorony, az első vasbeton szerkezetű épület Magyarországon. A Zielinski Szilárd által tervezett torony bejárati ajtajától 54,9 m magasra törő zászlótartó póznájáig teljes egészében vasbetonból készítették. Belsejében színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás, a torony tetejéről pedig pompás panoráma fogadja a lépcsőmászást felvállalókat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Indóház tér

Az Indóház tér Szeged egyik kapuja, hiszen a vonattal érkezők nagy része itt érkezik meg a városba. A tér 1854, az első szegedi pályaudvar átadása óta tölt be fontos szerepet a város életében. 1902-ben elkészült az állomás új épülete, 1908 óta pedig villamos köti össze a teret Rókus pályaudvarral. 2011-ben a teret teljes mértékben felújították.

Erzsébet-liget

Szeged legnagyobb parkja, mintegy 15 ha nagyságú, Újszegeden, a Belvárosi híd vonalában található. A mai liget helyén burjánzó ősvadont egy császári tiszt, az olasz vándorzászlóalj ezredese, báró Reitzenstein Vilmos és katonái alakították át 1858-ban. Látványos barokk kertethoztak létre, amelynek tengelyét mára óriásira nőtt platánok szegélyezik, a gyepes tisztásokat idős hársak, tölgyek, juharok árnyékolják. Itt működik a Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelye és néhány egyetemi sportpálya is. A liget híd felőli végén áll a Szent Erzsébet templom, mellette szökőkúttal díszített pihenőteret alakítottak ki. A parkot a sportolók, elsősorban hosszútávfutók, triatlonosok és kézilabdások előszeretettel használják edzőhelyként, de a majálisok és gasztronómiai fesztiválok helyszíneként is jól ismert. A sportcsarnok felőli sarkán kerékpáros centrum működik.

Lechner tér

Alacsony épületek közötti tágas füves tér, közepén a Szent Rozália görögkatolikus kápolna, mely Szeged történetének több alkalommal átépített és áthelyezett tanúja, az eredeti a pestisjárvány elmúlta után a Palánk városrészben épült fel. A Dóm tér átépítésekor a kápolna szétdarabolt, megszámolt elemeit a térre szállították és felépítették, 1929. november 17-én szentelte fel Glattfelder Gyula csanádi püspök. Emlékkő őrzi Lechner Lajos építész nevét, akiről a teret elnevezték. Ő volt az 1879-es nagy árvíz után Szeged újjáépítésének várostervezője. Játszótér található a téren, növényzetét juhar, platán, nyárfák, fenyők, ezüstjuharok alkotják.

Aradi vértanúk tere (Hősök kapuja)

A szabálytalan alakú tér közepén magasodik II. Rákóczi Ferenc szép arányú lovas szobra, talapzatán a fejedelem által vezetett szabadságharc jelmondatával (Cum Deo pro patria et libertate). Közelében található a szőregi csata emlékoszlopa, előtte az Aradon kivégzett tizenhárom főtiszt nevét őrzi a márványtábla. A Hősök kapuja az I. világháborúban elesett szegedi katonák emlékhelye, mennyezetén Aba-Novák Vilmos háborús tematikájú freskóival. A téren áll az 1956-os forradalom emlékoszlopa is, arra emlékeztetve, hogy az októberi események a szegedi diákság megmozdulásával indultak. Számos egyetemi épület övezi a teret, közülük a legjelentősebb a Természettudományi és Informatikai Kar épülete, az egykori piarista gimnázium, amelyben Juhász Gyula, Szeged egyik legismertebb költője is tanult.

Roosevelt tér

A XX. század elején a Roosevelt téren tartották a makai piacot, amelynek helyét a harmincas években parkosították. Később a tér közepére hatalmas medence került, amelybe 1966-ban szökőkutat építettek. A gondosan ápolt virágágyások színpompája minden évszakban változik, s a parkot sárga gyöngykavicsos sétaúton járhatjuk körbe. Útközben több szoborral találkozhatunk: Reizner János, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Tömörkény István, Klauzál Gábor, Markovits István, Juhász Gyula. Egészen 1950-ig itt volt a halpiac, s a teret a nagy árvízig Hal térnek nevezték. Itt pöfögött az alsótanyai madzagvasút: a keskeny vágányú kisvasút Pusztamérgesig 77,7 kilométert tett meg.

Stefánia

A múzeum mögött az egykori vár Mária Terézia kapujának maradványai láthatók. Alapja a város Nagyárvíz előtti terepszintjén helyezkedik el, a feltöltés magassága mintegy másfél méter. A honfoglaló magyarok földvárát IV. Béla erősíttette meg a 13. században, innen indult Hunyadi János is Nándorfehérvár ostromára 1456-ban. 1543-1686 között a legfontosabb török erősségek egyike volt a hódoltság területén. A 18. század végén felszámolták erődítmény jellegét, és börtönné alakították át. Itt raboskodott Rózsa Sándor, a híres betyárvezér is. A Tisza partjától a mai Széchenyi térig húzódó várfalakat az árvíz után szinte teljesen elbontották, a megmaradt épületrész a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelye. Közelében áll Erzsébet királyné carrarai márványból faragott, jó arányú szobra, Ligeti Miklós alkotása.

Széchenyi tér

A Tisza partján a 13. században felépült vár nyugati falai a mai Széchenyi téren húzódtak, az előttük elterülő kopár terület a várvédő katonaság gyakorlótereként és Fő piactérként szolgált. A török hódoltságot követően, amikor Szeged visszanyerte korábbi jogait és szabad királyi városi rangját, itt építették meg a polgári igazgatás központját, a Városházát is. A 19. század mind megjelenésében, mind funkciójában átformálta a teret: déli oldalán nagyszabású paloták épültek, majd az 1879-es Nagyárvizet követő újjáépítés lendületében elbontották a várfalakat, helyükön eklektikus lakó- és középületeket emeltek és parkot alakítottak ki. A tágas, több mint 50.000 m2 nagyságú teret ma évszázados platánfák, pompás virágzatú magnóliák, császárfák és számos más különleges növény díszíti. Közöttük szép kivitelű szobrok emlékeztetnek a város és az ország történelmének meghatározó alakjaira.

Dugonics tér

A teret Dugonics András piarista pap-tanárról, az első magyar nyelvű regény (Etelka, 1788) írójáról nevezték el. Nyelvújító, a magyar matematikai nyelv számos kifejezésének megalkotója. A téren látható, közadakozásból felállított szobra az első köztéri szobor volt Szegeden. Vele szemben látható a Nagyárvíz centenáriumán, 1979-ben átadott szökőkút, a szegediek egyik kedvenc találkozóhelye. A Szegedi Tudományegyetem főépülete a tér központjában áll, a kora eklektikus palota eredetileg főreáliskolának épült. Előtte látható József Attila szobra, aki 1924-25 között az intézmény hallgatója volt, de tanulmányait egy lázadó hangú költeménye miatt meg kellett szakítania. A tér Kárász utcai torkolatánál a Magyar Ede által tervezett Ungár-Mayer-ház áll, a szecessziós bérpalota kupoláján táncoló ólomhölgyek messziről felhívják magukra a figyelmet.

Glattfelder Gyula tér

Glattfelder Gyula móri származású, gazdag sváb iparoscsalád sarjaként született Budapesten 1874-ben. Középiskolai tanulmányait a budapesti piaristáknál és az esztergomi bencéseknél végezte. 37 évesen nevezték ki a csanádi püspökség élére. A fiatal püspök példamutató módon vezette egyházmegyéjét, ám működésében jelentősen korlátozta az első világháború és az azt követő események. 1923-ban érkezett Szegedre, ahol számos feladat hárult rá, többek között az is, hogy Szegedet virágzó kulturális központtá tegye. Betegségben, 1943-ban hunyt el Budapesten, végakarata szerint azonban Szegeden temették el a dóm kriptájában, a főoltár alá. Szegeden teret neveztek el róla 2001-ben. A téren a régi szökőkút elbontásával egy teljesen új, változó vízképű szökőkút létesült. A medence közepén Lapis András szobrászművész “Szeged Múzsája” című alkotása. került felállításra.